Strony

środa, 31 lipca 2013

Chyavanprash ajurwedyjski pokarm.


Od tysiącleci rodziny w Indiach i na całym świecie cieszą się ziołową formułą Chyawanprash [wymawia się chawan prasz]. Chyavanprash  to ziołowy preparat, który w medycynie ajurwedyjskiej jest podstawowym środkiem wzmacniającym i odżywczym o wszechstronnym działaniu. Ze względu na swe właściwości przede wszystkim: tonizuje i odżywia, odmładza oraz oczyszcza. Jest też naturalnym afrodyzjakiem. Ta ajurwedyjska pasta jest unikatową kombinacją ponad 49 najcenniejszych ziół i srebra połączonych z niezwykle bogatym w witaminę C owocem Amla.
Amla jest bogatym naturalnym źródłem witaminy C (w jednym owocu jest jej średnio około 3000 mg). W Ajurwedzie Amla jest ziołem o najsilniejszym działaniu odmładzającym. Dzięki temu jest on najlepszym ziołowym ajurwedyjskim preparatem, który odmładza, odżywia i wzmacnia ciało dostarczając energii i witalności.
Składniki Chyawanprash mają 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Regularnie stosując Chyawanprash będziecie znacznie mniej podatni na choroby i infekcje, poczujecie się silniejsi fizycznie i odporniejsi na stres.
Według ajurwedy chyavanprash jest połączeniem wszystkich smaków oprócz słonego. Jednak dominującym jego smakiem jest smak słodki. Konsystencją przypomina galaretkę.

Badanie przeprowadzone w laboratorium indyjskiej firmy „Dabur”, która jest największym na świecie producentem preparatów na bazie surowców naturalnych wykazały, że Chyawanprash:
  • likwiduje skutki stresu, depresje, syndrom chronicznego zmęczenia
  • oczyszcza krew, wątrobę, jelita, trzustkę z osadów toksyn
  • polepsza pracę przewodu pokarmowego
  • poprawia cerę i zwalcza infekcje skórne
  • pobudza porost włosów i pomaga w absorbcji wapnia, czego rezultatem są silne kości i zęby
  • neutralizuje działanie uboczne chemioterapii i skutki przyjmowania antyrakowych leków
  • poprawia wskaźniki krwi, podwyższa poziom hemoglobiny a obniża poziom cholesterolu
  • normalizuje ciśnienie krwi
  • wzmacnia mięsień sercowy
  • posiada właściwości łagodzące kaszel i astmę oraz właściwości antyutleniające
  • chroni przed przeziębieniem i infekcjami
  • poprawia funkcje narządów płciowych
  • jako uzupełnienie przy leczeniu gruźlicy
  • polepsza pracę mózgu, wzmacnia pamięć i ułatwia przyswajanie wiedzy
  • normalizuje przemianę materii
  • zalecany jako środek ogólnowzmacniający, regenerujący obniżone podstawowe funkcje organizmu
  • Chyawanprash doskonale oczyszcza nerki. Problemy z nerkami odznaczają się na naszej twarzy w postaci obrzęków tzw. "worków pod oczami". Preparat ten wspomaga wydalanie toksyn i zanieczyszczeń z nerek. W szybkim czasie likwiduje obrzęki pod oczami.

Kluczowe składniki:
  • Amla ( agrest indyjski) - najbogatsze naturalne źródło witaminy C, wzmacnia układ immunologiczny, antyoksydant.
  • Pippali ( pieper longum ) - pomaga w kaszlu, wyrównuje oddech, wzmacnia funkcje płuc.
  • Karkatshringi ( Pistacia integerrima ) - reduktor stresu.
  • Kesar - dodaje energii, sprawia że skóra wygląda zdrowo.
  • Bedarikant ( Ipomoeia digitata ) - poprawia metabolizm, redukuje stres.
  • Bala ( Sida cordifolia ) - poprawia metabolizm, zwalcza ogólną słabość, daje siłę i wytrzymałość. 
  • Guduchi - sprawia że jesteśmy mocniejsi fizycznie i mentalnie, odmładza nasz system immunologiczny.
  • Satavari - wzmacnia zdrowie, polepsza wzrok.
  • Ghee (klarowane masło) - wg. ajurwedy uznawany za jeden z najbardziej odżywczych produktów we wszechświecie.
  • Ashvaganda - reguluje funkcjonalność ciała, wzmacnia odporność.

Ponad to formula zawiera jeszcze wiele innych niezwykle cennych ziół jak np.: kudzu, korę cynamonu, aszparagus, olej sezamowy, gałkę muszkatałową, miód oraz inne.
Chyavanprash to najbardziej znany w ajurwedzie środek odmładzający.


Zalecane jest spożywanie 1-2 łyżeczek 2 razy dziennie ( rano i wieczorem, przynajmniej 15 minut przed jedzeniem ). Ajurweda zaleca, by po zażyciu chyavanprash wypić szklankę ciepłego mleka. Można też dodać jeden lub dwa suszone daktyle namoczone przez noc w wodzie. Następnego dnia należy rozciąć napęczniałe daktyle, wypełnić preparatem chyavanprash oraz z blanszowanym migdałem i powoli przeżuwać. Tak przygotowany chyavanprash wzmaga produkcję kolagenu, wspomaga regenerację komórek oraz wzmacnia włosy i paznokcie.
Chyavanprash, jak również inne preparaty ziołowe, są nazywane „ajurwedyjskimi superpokarmami” ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i bogate właściwości odmładzające oraz regenerujące.

Literatura:
- Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie, Dawid Frawley, Vasant Lad, Kraków 2012.
- Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę, Robert E. Svoboda, Kraków 2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz